Gluteenivaba dieet suurendab diabeediriski

Gluteenivaba toit on üha enam hoogu koguv trend, sest lubab ravida paljusid tervisehädasid ärritunud soolest kuni depressioonini välja. Harvardi uuringust, kus jälgiti aastaid enam kui 200 000 inimese terviseandmeid, selgus aga, et gluteeni vältimine võib kasvatada teist tüüpi diabeedi riski 13% võrra. Uuringu ajal kujunes diabeet välja 16 000 inimesel, seejuures olid suuremas ohus just need, kelle gluteenitarbimine oli minimaalne. Teraviljades leiduvad gluteenirikkad kiudained on ohtlikud neile, kel on tsöliaakia, kuid see häda on siiski vähestel. Ometi on juba näiteks Suurbritannias ühes kuuest majapidamisest hakatud vältima nii leiba kui ka pastat.

Migreen läheb kalliks maksma

Üks sagedasemaid peavalu alaliike on migreen, mis puudutab seitsmest inimesest üht. Hinnanguliselt läheb see neurovaskulaarne häire näiteks Suurbritannia majandusele maksma enam kui 2 miljardit naela aastas. 

Edasi lugemiseks telli ajakiri Tervis Pluss